Substitut de sânge

Finantat! Acest proiect a fost finalizat cu succes!

Despre proiect
Echipa 0
Noutati 0
Discutii 0
 • O rețetă de sânge artificial, mai exact un substitut de sânge care conține o proteină din viermi marini și care s-ar dovedi util în cazul unor intervenții chirurgicale sau al unor accidente.

  Proiectul de cercetare al grupului de cercetători din cadrul Universității Babeș-Bolyai are ca ipoteză de lucru ideea că principalele cerințe pentru a diminua toxicitatea unui candidat de substitut de sânge sunt:

  1. Reducerea reactivității față de speciile implicate în stresul oxidativ și cel nitrozativ;
  2. Asigurarea unei mase moleculare aparente mari, care să împiedice extravazarea moleculelor de substituit în afara sistemului circulator, unde ar declanșa răspunsuri inflamatorii cu rezultate dezastroase.

  Ca materii prime se folosesc în paralel fie hemoglobina din surse animale, fie hemeritrina - o proteină incoloră originară din viermi marini dar obținută de echipa de cercetători pe cale recombinată (E. coli modificate genetic).

  Fondurile pe care le solicităm vor fi folosite într-un set de experimente cu animale de laborator în luna martie, pentru a verifica absența efectelor secundare în preparate de bază de hemeritrină, și au ca țintă materiale consumabile (reactivi de analiză). 

   

 • Pentru a vizualiza aceste informatii trebuie sa te autentifici!

10.000 lei

obiectiv

0

zile ramase

Pentru acest proiect s-au strans in plus 54 lei


Proiect propus de 

Recompense

Sustine cu 10 lei sau mai mult

Limitat (2989 din 3000 recompense disponibile)

Va multumim pentru sustinere.

Sustine cu 50 lei sau mai mult

Limitat (1990 din 2000 recompense disponibile)

Pentru a beneficia de intrare gratuita în Parcul Sportiv Iuliu Hatieganu în acest weekend.