oct. 31

Crowdfunding pentru cercetare academica

Datorită scăderilor de fonduri federale pentru cercetare, precum și datorită provocărilor cu care se confruntă facultățile, cercetatorii sunt obligați să caute surse alternative de venituri pentru a-și menține laboratoarele și pentru a nu-și întrerupe cariera. Unii caută subvenții la fundații private, iar alții încearcă o abordare diferită - crowdfunding - pentru a colecta banii necesari pentru cercetare.

Platformele de crowdfunding sunt încă la început, dar cele mai multe lucrează într-un mod similar: un cercetător postează un mesaj și o descriere a unui proiect, stabilește un obiectiv de strângere de fonduri, și solicită contribuții mici de la sustinatori. Un cercetător care a folosit cu succes o platformă de crowdfunding este Heidi Moretti de la Sf. Patrick Hospital din Missoula, Montane. În 35 zile, ea a colectat 4.500 dolari în sprijinul cercetării sale: vitamina D pentru pacienții cu insuficiență cardiacă. Un alt caz este al lui Chris Grant și Gina Lamendella care au colectat 10.800 dolari în 50 zile pentru munca lor cu privire la impactul fracturării hidraulice asupra unui curs de apă. În unele cazuri, cercetatorii acționeză în mod independent în cautarea de finanțare, dar unele instituții, cum ar fi Universitatea din Washington și Tulane University School of Medicine, au adoptat o abordare instituțională. De exemplu, la Universitatea din Washington, s-au colectat aproape 100.000 dolari în 19 de proiecte, prin parteneriatul lor cu un site de crowdfunding.

                                                         

Beneficiile potențiale ale crowdfunding-ului sunt mari, dar de cele mai multe ori vin din proiecte cu "risc ridicat" pe care guvernul nu le finanțează, dar publicul se poate angaja direct sprijinind  cercetarea. Crowdfunding-ul poate fi benefic pentru tinerii cercetatori care sunt de la instituții mai puțin prestigioase și care intră în concurență cu cercetatorii instituțiilor mai renumite. De asemenea, cele mai multe cereri de finanțare au fost pentru sume relativ mici de dolari (mai puțin de 10.000 dolari), care nu ar acoperi proiecte mari de cercetare. Guvernul federal și fundațiile private vor rămâne probabil principala sursă de finanțare a cercetării pe termen scurt, dar va fi interesant de văzut ce efect are crowdfunding-ul în viitor pentru cercetare.

http://www.vivantech.com/crowdfunding-academic-research/

Comentarii

Lasa un comentariu