Sase mari succese de Crowdfunding

Ateneul Roman

Sub sloganul „Dati un leu pentru Ateneu!” au fost stransi peste 500.000 de lei de aur, care impreuna cu alte donatii au dus la inceperea lucrarilor in 1886. Uimitoare nu este doar ingeniozitatea prin care la sfarsit de secol XIX au fost stranse fondurile, ci si faptul ca frumoasa cladire a fost ridicata intr-un termen strict de numai doi ani: intre 1886 si 1888. Totul a costat 836.000 de lei de aur iar donatorii cei mai generosi au fost inscrisi in litere de aur pe placile de marmura din sala Ateneului.

Proiectul uBiome al cercetătorilor de la University of California, postat pe platforma de crowdfunding Indiegogo, a colectat 351.000 dolari de la susținătorii care au cumpărat un kit și au trimis probele lor biologice pentru analiză prin tehnologia secvențierii ADN-ului. S-a cercetat echilibrul unic de bacterii prezente în diferite părți ale corpului, apoi s-a facut o compare cu alți participanți la proiect și s-au adaugăt informații la baza de date a proiectului care vizează cartografierea microbiomului uman.

2.       Cercetătorii Chris Grant și Gina Lamendella de la “Juniata College” din Pennsylvania, au colectat 10.800 dolari prin intermediul site-ului de crowdfunding pentru cercetare științifică, numit iAMscientist. Banii au fost utilizați pentru a finanța un proiect care era în curs de desfășurare cu privire la impactul fracturării hidraulice asupra ecosistemelor din Pennsylvania.

3.       Heidi Moretti un dietetician clinic implicată în activitatea de cercetare, angajată la Sf. Patrick Hospital din Missoula, Montane, a folosit cu succes o platformă de crowdfunding și în 35 zile, a colectat 4.500 dolari în sprijinul cercetării sale: vitamina D pentru pacienții cu insuficiență cardiacă.

4.       Un proiect de cercetare condus de profesorul de neurologie Hyman Schipper de la McGill University din Montreal, postat pe platforma de crowdfunding specializată în cercetare stiințifică Microryza, a colectat 75.000 dolari pentru a testa un medicament cu potential pentru tratarea bolilor Alzheimer și Parkinson.

5.       Dan Gillis, profesor și statistician la ”University of Guelph’s computer science school”, a adunat 15.000 dolari cu ajutorul platformei Microryza, înființată pentru cercetare științifică. Proiectul are scopul de a evalua și testa site-ul pentru donații de alimente www.Farm to Fork.

6.       O trupă de dans formată din studenți de la Universitatea din Oregon, a colectat 4.500 dolari pentru a ajuta la acoperirea costurilor de participare la conferința  ”American College Dance Festival”.

7.       Chris Connolly, un student de biologie la Southern Oregon University, a primit 1000 dolari pentru a crea Khan Academy –un tutorial pentru anatomie și fiziologie.

8.       Elevii de la Savannah College of Art and Design au colectat 5.000 dolari printr-o companie de crowdfunding pentru a face o revistă de modă, artă si cultură.

9.       Salima Visram, studentă la International Development Studies at McGill University din Montreal, a colectat 40.000 dolari pentru proiectarea unui rucsar solar. Soular Backpack poate avea impact asupra vieții a milioane de copii din toată Africa. Acesta vizează problema educației, lipsa de energie electrică, precum și complicațiile de sănătate ce apar din cauza kerosenului. Peste 4.000 de decese au loc zilnic, ca urmare a bolilor induse de kerosen, potrivit Băncii Mondiale.

Opt cadre universitare de la Universitatea Deakin din Melbourne au apelat la un site crowdfunding numit Pozible, pentru a strânge fonduri pentru proiectele lor de cercetare. Acestea includ un studiu de impact de salinitate asupra speciilor de nevertebrate marine. Alt cercetător, dorește să-și continue munca de cartografiere în largul coastei australiene, care spune el, a fost mai puțin studiată decât suprafața planetei Marte. Aceste proiecte cu valori intre 5.000 și 20.000 dolari, oferă australienilor posibilitatea de a face donații deductibile fiscal la o serie de cercetări care apeleaza la interesele și preocupările lor.

Exemplele sunt multe, însă toate au ceva în comun: asupra succesului unui proiect nu hotărăsc o comisie sau un investitor, ci o masă de oameni care au decis că proiectul respectiv merită ajutorul lor. Iar această încredere acordată autorilor poate fi, pentru aceştia, un stimulent la fel de important ca şi banii pentru a-şi duce proiectul la capăt cu elan şi însufleţire.

Din perspectiva istorica, ideea de crowdfunding este mult mai veche decât se crede.În 1865 Frederic-Auguste Bartholdi, un tânăr sculptor francez a avut la Versailles o discuție cu Edouard de Laboulaye, un cunoscut istoric și admirator al Statelor Unite ale Americii. De Laboulaye a menționat că peste 10 ani, în 1875, America urma să împlinească 100 de ani și s-a gândit că un cadou comemorial pentru această ocazie ar fi un gest binevenit din partea Franței. Bartholdi a avut ideea unei statui imense a unei femei numită „Libertatea Iluminatoare a Lumii.” Statuia în sine urma să fie plătită de francezi, iar pediestalul de americani.

În America lucrurile nu stăteau la fel de bine. Statul nu a aprobat finanțarea iar donațiile veneau greu și erau foarte mici. În 1883 Pulitzer a avut ideea de a apela la mândria americanilor și le-a cerut donații cât mai mici pentru a putea strânge suma necesară construirii pediestalului pe care urma să fie expusă statuia, explicându-le că e o rușine pentru poporul american să nu fie în stare să se mândrească cu cadoul oferit de francezi. Oamenii au îmbrățișat ideea și banii veneau constant din toată țara, indiferent cât de puțini bani se trimiteau. Adunați, banii au fost suficienți pentru a finaliza construcția.

Page-Stories Page-Stories